“O pożytkach z nieudanego podrywu”, które doprowadziły między innymi do powstania książki “Gruziński smak” pisze Marcin Meller, zdradzając kulisy przyjaźni polsko-gruzińskiej, stojącej za książką Radka Polaka i Vaho Babunashvilego.
“(…) polski fotograf Radek Polak i gruziński muzyk Vaho Babunashvilli, prezentują w Tbilisi swoją książkę Gruziński smak, która w Polsce wyszła trzy miesiące temu. W Gruzji pokażą ją dzisiaj po raz pierwszy, jutro będą lansować się po telewizjach. Vaho, którego pasjami są kuchnia i historia, potraktował kilkadziesiąt flagowych i mniej znanych potrwa gruzińskich jako punkty wyjścia do opowieści o swej rozłożystej rodzinie i swym fascynującym kraju. A Radek dołożył piękne, surowe, czarno-białe zdjęcia, na których Gruzja zupełnie nie przypomina kraju z pocztówek. Wyjątek uczynił dla fotografii jedzenia – skrzą się kolorami.”
Całość tekstu w najnowszym wydaniu tygodnika Newsweek 5/2016 25-31.01.16.