Grecy wiedzą, że przy stole dzieją się najpiękniejsze i najradośniejsze rzeczy, a gotowaniem jesteśmy w stanie przekazać więcej niż słowami. Podążając tym tropem, 27 września o godzinie 18.00, zapraszamy na wspólne gotowanie i rozmowy o Grecji!
Dionisios Sturis i Dorota Wellman spotkają się w warszawskim studiu kulinarnym, by za pomocą jedzenia i opowieści teleportować się razem z uczestnikami “wycieczki” do Grecji. Wspólnie przygotują jedną z potraw według autorskiego przepisu Dionisa, pochodzącego z książki „Kalimera. Grecka kuchnia radości” – najpewniej będzie to briam, czyli pieczone warzywa, z serem feta i świeżymi ziołami, prawdziwa smakowa bomba. Gotowy briam wyląduje na talerzach uczestników spotkania. Ale zanim warzywa wyjadą z piekarnika, Wellman i Sturis porozmawiają o Grecji, jej mieszkańcach i zwyczajach, a także o jej mroczniejszym obliczu, które Dionis opisuje w książce reporterskiej “Zachód słońca na Santorini”. Będzie o greckości, a więc o tożsamości i procesie jej konstruowania, o tym, co dziś znaczy być Grekiem, Polakiem, lub w ogóle – mieć pochodzenie.
?? Zapewniamy – będzie smacznie i ciekawie. Zapraszamy do wspólnej wyprawy.
BIKETY DOSTĘPNE TU:
goout.net/pl/spotkanie-z-dionisiosem-sturisem-i-dorota-wellman/szyxqas
? Więcej o książkach:
„Zachód słońca na Santorini.Ciemniejsza strona Grecji”
Dionisios Sturis wraca z kontynuacją bestsellerowego tomu „Grecja. Gorzkie Pomarańcze”. Nagradzany autor domyka reporterski dyptyk o współczesnej Grecji. Opowiada intymną, bolesną, a zarazem uniwersalną historię o dojrzewaniu i konstruowaniu własnej tożsamości, i o tym, co znaczy być Grekiem, być Polakiem, lub w ogóle – mieć pochodzenie.
Apo pu ise? Skąd jesteś?– pytają siebie nawzajem Grecy, gdy chcą wiedzieć, z kim mają do czynienia. To niewinne pytanie – o geografię, rodzinną wioskę, o ojca – w ostatnich latach zyskało dodatkowe, mroczne oblicze: stało się okrzykiem bojowym faszystów. Często było to ostatnie pytanie, jakie słyszały ofiary ksenofobicznej przemocy – imigranci i uchodźcy, ale też niewystarczająco „greccy” Grecy, jak raper Pawlos Fisas, zabity przez nacjonalistów w 2013 roku – zanim zaczęły się ciosy. Kiedy mordercy z partii Złoty Świt stanęli przed sądem, rozpoczęła się walka o grecką demokrację.
Sturis wraca do Grecji bogatszy w doświadczenia z kilku lat dokumentowania jej losów i tworzy opowieść dojrzałą, głęboką, porywającą w swojej odwadze i szczerości.
“Kalimera. Grecka kuchnia radości.”
Słońce, ludzie i jedzenie – oto kwintesencja smaku Grecji!
Dionisios Sturis odkrywa sekrety najlepszych greckich potraw w barwnej opowieści o kraju, w którym się urodził. Jest to nietypowa książka kucharska, w której przewodnik po krainie smaków i zapachów zmienia się w piękną opowieść o rodzinie i miłości do gotowania. To także ciekawa opowieść o Grecji i jej mieszkańcach. Tu gotuje się rodzinnie, myśląc o biesiadzie, bo Grecy wiedzą, że przy stole dzieją się najpiękniejsze i najradośniejsze rzeczy, a gotowaniem jesteśmy w stanie przekazać więcej niż słowami.
Grecję opisaną przez Sturisa poznajemy wszystkimi zmysłami. Zapach faszerowanych warzyw przenika się ze smakiem cynamonu, oliwek i oregano. Deser kusi czasem pomarańczą, aromatycznym orzechem i wanilią, a czasem kokosem, goździkami i gałką muszkatołową.
?? Kalimera! Dzień dobry! Przysiądź się do wspólnego stołu i ucztujmy!
❗UWAGA❗
Wydarzenie ma dwa rodzaje biletów. Bilet w cenie 15 zł obejmuje: uczestnictwo w spotkaniu na żywo i grecki poczęstunek. Bilet w cenie 7 zł obejmuje: możliwość uczestniczenia w spotkaniu online. Liczba uczestników na miejscu ograniczona. Liczba uczestników online – nieograniczona:)