„Każdemu jego pita” (ο καθείς την πίτα του) – głosi ludowe powiedzenie popularne na wyspie Chios, jedno z wielu, w których pita figuruje jako wyznacznik porządku świata, broń przeciwko życiowemu chaosowi, atrybut sprawiedliwości, sprytu, ale także zasobności.
W najnowszym odcinku Wielkich Spotkań Katarzyna Montgomery wraz z Dionisiosem Sturisem, autorem książki „Kefi. Greckie wyspy – smaki i opowieści” odwiedza kolejne wyspy-docierając do kulinarnych zakątków. Razem smakują, sprawdzają i testują. Pomiędzy zapachem tymianku, goździków, gałki muszkatołowej i oregano, przemierzając spalone słońcem miejsca, które wynurzają się z morza o lazurowej poświacie starają się znaleźć to, co w Grecji najbardziej pożądane, a zarazem najtrudniejsze do opisania – KEFI.
Można określić ją jako koncept, którego w większości nawet nie znamy, bo kulturowo jest zbyt odległy i językowo nieprzekładalny. Nie wiemy, że ta zdolność Greków właśnie tak się nazywa, nie znamy tego słowa ani definicji, ale czujemy, że w momentach, gdy Grecy doświadczają KEFI, a my na nich patrzymy, roześmianych, tańczących, dzieje się magia. Czujemy, że to ważne.